Henri Jansen
Eigenaar Tuin en Groenservice
Henri Jansen uit Wehl
Sinds de start van de van het Groen-groep is Henri Jansen betrokken. Deze ervaren hovenier uit Wehl leert er niet alleen zelf veel van; ook vindt hij het waardevol dat hij anderen wat kan leren. “En soms is het ook fijn dat je door de gesprekken de bevestiging krijgt dat je op de goede weg zit. Daarnaast vind ik het heel nuttig om een actueel onderwerp als de klimaattransitie in de van het Groen-bijeenkomsten samen beet te pakken.”
Henri zit inmiddels 42 jaar in het groen, elf jaar als eigen ondernemer. “Dat betekent niet dat ik niets meer kan leren, want elke dag krijg je nieuwe inzichten! Door de gesprekken met collega-hoveniers bij van het Groen, krijg ik soms ook de bevestiging dat ik in bepaalde zaken juist goed bezig ben. Dat kan heel breed zijn; van beplantingskeuzes en de manier waarop je de grond voorbewerkt, tot de werkvolgordes die je toepast en dat je je materieel goed op orde hebt. Ook ik heb mijn uitdagingen, maar ik zie wel dat ik in de basis een goed, gezond bedrijf heb, waar ik trots op ben.” Juist door de gesprekken krijgt Henri een impuls om op bepaalde vlakken nieuwe stappen te zetten. “Ik ben een beetje van de oude stempel in het kader van automatisering. Op dat vlak is voor mij nog wel wat te winnen.”
Aan elkaar gewaagd
Tijdens de van het Groen-bijeenkomsten blijft niets onbesproken, vertelt Henri. “Het is mooi om te zien dat we als ondernemer niet allemaal dezelfde visie hebben. Het clubje is aan elkaar gewaagd; we durven onderling alles uit te spreken naar elkaar. En dat is wel bijzonder, want soms kom ik ook bij een avond van een vakvereniging en merk ik dat de kaarten toch tegen de borst worden gehouden. In deze groep gaat het delen juist heel makkelijk.”
Klimaatadaptief werken
Een onderwerp waar de van het Groen-ondernemers samen over praten, is bijvoorbeeld de klimaattransitie. Henri: “Als hovenier voel je elke maand weer de excessen: dan is het de droogste maand, de natste maand, de warmste maand. Twintig, dertig jaar geleden had je nog een bepaald stramien: eind oktober maakte je de maaimachine schoon en ging deze de schuur in. Nu zijn we in januari nog aan het maaien!” Die klimaattransitie heeft talloze gevolgen voor de dagelijkse praktijk van de hoveniers, vertelt Henri. “Het wordt steeds lastiger om klimaatadaptief te blijven werken, bijvoorbeeld op het gebied van beplanting. Je hebt beplating die goed tegen de droogte kan, maar kan deze ook tegen extreem nat weer? Ook verschuiven de werkzaamheden door de veranderingen in het weer; niet alleen in de tijd, maar ook in aard. Rondom dit soort vraagstukken leren we in de van het Groen-groep van elkaar.”
Vooruit willen gaan
Henri maakt het liefst natuur-inclusieve tuinen. “Hoe ga je om met een klant die graag kunstgras of een grindtuin wil? Ik post op mijn social media juist veel over drachtplanten, bomen die aantrekkelijk zijn voor bijen, over kruidenbeheer. Zo probeer ik mijn (toekomstige) klanten voor te lichten. Ook dat soort thema’s komen in de groep naar voren. Het zijn typisch van die onderwerpen waar je van elkaar kunt leren.” Nog een voorbeeld dat Henri aanhaalt: wanneer gaan we over op elektrische auto’s en materieel? “Als groep zeggen wij: je hoeft niet altijd voorop te lopen, maar toch moet je vooruit willen gaan. Ieder maakt daar zijn eigen keuzes in.”
Afstand nemen
Naast de vaktechnische vraagstukken, gaat de van het Groen-groep ook in op thema’s rondom het ondernemerschap. “Ook daar staan we als groep niet eenduidig in, want de één heeft een groter bedrijf dan de ander. Ik wil gewoon klein zijn en klein blijven. Eigenlijk wil ik groeien zonder groter te worden. Ik geniet ervan dat ik een stagiair kan begeleiden. Natuurlijk: ook ik moet bepaalde omzet maken, winst maken en op de kosten letten, maar ik wil ook een stukje blijheid in het vak hebben. Dingen zien in de tuin die prachtig zijn. Het gaat er mij om dat ik rust in mijn bedrijf heb, hoe druk ik ook ben. Dat is soms echt een uitdaging. Door mijn deelname aan de van het Groen-groep neem ik afstand van mijn eigen werk, ga ik anders naar dingen kijken. Het is heel nuttig om kritisch naar je eigen processen te blijven kijken.”